Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να οριστεί ως αλλαγή / ανανέωση για τις επιχειρήσεις με τους παρακάτω τρόπους
Αρχικά να εφαρμόζουν και χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, να αναπτύσσουν ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, να αλλάζουν τις δομές και τις στρατηγικές τους, να δημιουργούν νέα, προστιθέμενη αξία για ηλεκτρονικοί πελάτες και να ανταγωνίζονται για ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ψηφιακό περιβάλλον
Στον πυρήνα της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η καινοτομία που υποστηρίζει τις ΤΠΕ, αφού ο όλος μετασχηματισμός από τεχνολογική άποψη βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και πόρων μέσω ψηφιακών μέσων. Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου, διάφορες τεχνολογίες μπορεί να έχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό ρόλο, όπως (ενδεικτικά) Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), Cloud computing, Big Data Management, Blockchain, Robotics και Cyber Physical Systems (CPS) , ενώ από την πλευρά των καταναλωτών οι σχετικές τεχνολογίες μπορούν να περιλαμβάνουν Smartphones και άλλες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένη πραγματικότητα Γυαλιά, Micro – Αισθητήρες κ.λπ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σχετίζεται άμεσα με την καινοτομία με δυνατότητα ICT, καθώς η ενοποίηση μεταξύ φυσικών, μηχανημάτων και συσκευών στοχεύει στην ανάπτυξη πολύπλοκων αλλά ακριβών συστημάτων ικανών να προβλέψουν, να σχεδιάσουν και να ελέγξουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Στόχος της προτεινόμενης φάσης είναι να χρησιμοποιήσει τη Συστηματική Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας (SLR) προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τους βασικούς παράγοντες του ψηφιακού μετασχηματισμού που σχετίζονται με τις ανάγκες των ΜΜΕ. Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές SLR. Η πρώτη SLR θα διεξαχθεί για να δημιουργήσει το φόντο της ιδέας, αποκαλύπτοντας όλες τις εξωτερικές μονάδες ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως μέρος της τρέχουσας πρότασης υπήρξε μια ενδεικτική ανάλυση των εξωτερικών παραγόντων με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, με επίκεντρο κυρίως τον ψηφιακό ανταγωνισμό, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών. Μια SLR θα μπορούσε να παρέχει αυξημένη λογική, αλλά επιπλέον θα εμβαθύνει την κατανόησή μας για ευκαιρίες και κινδύνους που προκύπτουν για τις ΜΜΕ από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Η προτεινόμενη SLR στοχεύει να εντοπίσει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία ψηφιακές πτυχές που προέρχονται από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, δημιουργώντας ένα πολυεπιστημονικό πλαίσιο ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένων (ενδεικτικά): (α) μορφές ψηφιακών πόρων (που κυμαίνονται από ψηφιακά στοιχεία και ψηφιακή δικτύωση έως ανάλυση μεγάλων δεδομένων), (β) παραλλαγές οργανωτικών δομών ικανές να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, (γ) ψηφιακές στρατηγικές ανάπτυξης, (δ) παραδοσιακά και ψηφιακά KPI ικανά να συλλάβουν πολύτιμες πληροφορίες και (ε) επιχειρηματικά μοντέλα που σχετίζονται με μοντέλα εξοικονόμησης κόστους ή εσόδων στον ψηφιακό κόσμο.
Αποκαλύπτοντας το μονοπάτι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό